miércoles, 7 de diciembre de 2011

Sin esto no hay inversión




Diario ARA.  4/12/11. Suplemento "Ara Emprenem" Columna de opinión. Lluís Pareras, Patricia Sáez.

Sense parlar de resultats no hi ha inversió
Bullint. Així tenim al sector de l’emprenedoria social en els darrers mesos. El sector atrau cada vegada a més emprenedors, a més fons de venture philantrophy “en preparació”, a més programes de suport de l’administració, a més ciutadans interessats per un nou model de capitalisme no tant centrat en els beneficis (que també) sinó en l’individu.
Ara toca, però, madurar una mica. El sector és encara molt jove, si ens ho permeteu, fins i tot una mica ingenu. No és que un punt de ingenuïtat no sigui necessari per intentar canviar el món, som ben conscients d’això, però ja n’hi ha prou de conformar-nos amb petites companyies i amb antigues concepcions. Els problemes del món són prou greus com per no tenir una visió ambiciosa. La il·lusió no és suficient, amb bones intencions no hi ha prou. Necessitem emprenedors socials cada vegada millor formats, competents, que puguin atraure inversions cada vegada més fortes. “No parleu de mercats”, ens deien no fa molt a una reunió de think tank, sembla que sigui una paraula de malt gust. Doncs sí, cal parlar de mercats, cal parlar de marges operatius, de models de negoci, de comptes de resultats que incloguin l’impacte social i l’econòmic alhora, de retorns. Sense això no hi ha inversió. Sembla que hi ha gent que s’oblida que davant la paraula social hi ha la d’emprenedor. Les administracions, institucions i demés responsables d’empènyer aquest nou ecosistema han de saber on són.
Els emprenedors, els inversors i el talent, en definitiva, volen incentius. Si volem que el sector sigui gran (per tal de fer un món millor) hem d’incloure a la terminologia tant les iniciatives “mes altruistes” que reinverteixen tots els beneficis en créixer i crear més impacte social, com les iniciatives que capturen beneficis.
Tots hi caben, empreses grans i petites, amb afany de lucre i sense. Cal que ens ajuntem tots, que no excloguem ningú, que demostrin resultats i que decideixi el mercat. Siguem ambiciosos. Toca madurar.


Podéis traducirlo al castellano aquí.

No hay comentarios:

Publicar un comentario